50/60Hz-Switch

Från ModdaWiki
Hoppa till: navigering, sök

Saturnen kan inte automatiskt växla mellan 50 och 60Hz (mellan PAL- och NTSC-spel) utan man måste sätta någon form av switch för att manuellt ändra. Det finns lite olika sätt att göra detta - det finns tex ett sätt som fungerar på alla modeller där man lyfter ett ben och lödar på undersidan av moderkortet och man kan även göra en switch-less modd (men där man fortfarande måste byta till rätt frekvens med hjälp av resetknappen) Här kommer dock beskrivning för hur man kan göra en mycket enklare switchmod som dock inte fungerar på alla Saturnmodeller. Det är bekräftat att det fungerar på vissa PAL Saturn Modell 2 i alla fall.

Börja med ett öppna expansionsluckan bak på din Saturn. Ser du 4 lödpunkter märkta med SW4 där, så är det god chans att du kan göra denna förenklade mod. Den fungerar exakt på samma sätt som de andra switchmoddarna som finns men går alltså inte att göra på alla revisioner av Saturnen. Lite mer info finns här: https://hobby-or-work.blogspot.com/2017/09/sega-saturn-modifications.html

Material som krävs - Stjärnskruvmejsel, Strömbrytare On-On, 2 korta trådar, lödkolv + lödtenn. Här en bild på en PAL Saturn Modell 2 (vilket man kan se på de runda Power- och Resetknapparna).

Är man väldigt händig kan man troligtvis löda fast kablarna bara genom att öppna expansionsluckan, men är man inte livrädd för att skruva så är det troligtvis enklare att öppna upp Saturnen helt.

Börja med att skruva av skalet. Insidan bör se ut ungefär så här (i alla fall på en modell 2).
Dra försiktigt loss flatkablarna från lasern, lyft bort och skruva av metallhöljet.
Löd ihop mittenpolen på Switchen med den tredje lödpunkten från vänster i Saturnen. Och löd fast någon av de andra polerna på switchen med den andra lödpunkten från vänster. Sen är det bara att sätta ihop allt igen!
Enklast är att montera switchen i luckan. Antingen genom att borra ett hål i originalluckan eller så 3d-printar man en ny: https://www.thingiverse.com/thing:1730599
Färdigmonterad Switch.